Sağlık-Sen, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile birlikte Sağlıklı Türkiye Yüzyılında Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu düzenledi. Sempozyumda konuşan Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, “Toplumun sağlık okuryazarlığının artırılması gerekiyor. Sağlık okuryazarlığının artırılması ile şiddetin önüne geçebiliriz" dedi.
Toplumun sağlık okuryazarlığını artırmak için bir model önerisi geliştirmek amacıyla düzenlenen sempozyum, akademisyenler, gazeteciler ve alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
3 panel şeklinde yapılan Sağlıklı Türkiye Yüzyılında Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu’nun açılış konuşmalarını Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu yaptı.
Sempozyuma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Atak, Sağlık-Sen Genel Sekreteri Durali Baki, Genel Başkan Yardımcıları Sinan Kuluöztürk, Yasin Barutcu, İdris Baykan, Mustafa Irgatoğlu ve Abdullah Duman, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülay Yazıcı ve çok sayıda konuk katıldı.
Sempozyumda Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur ise Sağlık Okuryazarlığı ve Mizah konulu bir sunum yaptı.
Genel Başkan Doğan: Toplumun Sağlık Okuryazarlığı Artırılmalı
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, Sağlık-Sen olarak, sosyal sendikacılık ve akademik sendikacılık anlayışıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Akademik sendikacılığa büyük önem verdiklerini kaydeden Doğan, tüm sağlık meslek gruplarına yönelik çalıştaylar gerçekleştirdiklerini anlattı. Sağlık okuryazarlığına önem verdiklerini dile getiren Doğan, “Sağlık okuryazarlığı sahada çalışan sağlık profesyonellerinin en önemli sorunudur. Acile başvuru yapan tüm vatandaşlar kendini öncelikli olarak görüyor. Başı ağrıyan da dizi ağrıyan da kendini öncelikli olarak görüyor. Sağlık okuryazarlığı burada önem arz ediyor” dedi.
Özellikle acillerde yaşanan bu durumun maalesef şiddet olaylarına neden olduğunu belirten Doğan, “Toplumun sağlık okuryazarlığının artırılması gerekiyor. Acile giden vatandaş kimin öncelikli olduğunun farkına vararak hareket ederse sorunların da önüne geçmeye başlarız. Sağlık okuryazarlığının artırılması ile şiddetin önüne geçebiliriz" diye konuştu.
“112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Vaka Elemesi Yapılmalı”
Sağlık Bakanlığı’nın sağlık okuryazarlığına verdiği önemin bilincinde olduklarını belirten Doğan, düzenlenen sempozyum ile Sağlık Bakanlığı’na katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi.
Vatandaşların her türlü hizmeti en güzel şekilde almaya layık olduğunu kaydeden Doğan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’de sağlık hizmeti şu anda zirvede. Ambulanslarımız herhangi bir sıkıntı olduğunda her vatandaşımıza koşturuyor. Biz orada diyoruz ki, sendika olarak her vakaya yani dizi ağrıyana da dişi ağrıyana da ambulansın gitmemesi gerekiyor. Burada vaka elemesi yapılması gerekiyor. Neden? Burada diğer kalp krizi geçiren vatandaşımızın, yüksekten düşen vatandaşımızın mağdur olmaması için vaka elemesi yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bakan Yardımcısı Aydın: Sempozyum Türkiye’nin Sağlık Vizyonuna Önemli Bir Katkı Sunacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın konuşmasına, Sağlık-Sen'i hem Sosyal Sendikacılık hem de Akademik Sendikacılık alanında yaptığı çalışmalardan, yerli ve milli duruşundan dolayı tebrik ederek başladı.
Sempozyumun toplumun sağlık okuryazarlığını artırmak hedefine odaklanarak bireylerin ve toplulukların daha bilinçli, sağlıklı ve güçlü bir geleceğe adım atmasına katkı sağlamayı amaçladığını kaydeden Aydın, şu ifadeleri kullandı:
"Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden oluşur; sağlıklı bireyler ise ancak doğru bilgiye ulaşabildiğinde, bu bilgiyi eleştirel bir şekilde değerlendirebildiğinde ve kendi sağlık kararlarını bilinçli bir şekilde alabildiğinde mümkün olur. İşte bu noktada, Sağlık-Sen ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin bu girişimi, Türkiye’nin sağlık vizyonuna önemli bir katkı sunmaktadır.”
Genel Müdür Doç. Dr. Atak: Sempozyumun Yarının Sağlık Sistemine Katkı Sunacağına İnanıyoruz
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Atak, “Sağlık okuryazarlığı konusunun bilimsel şekilde ve çok yönlü olarak ele alınmasına vesile olduğu için Sağlık-Sen'e ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'ne teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasına başladı.
Sağlık Bakanlığı olarak sağlık okuryazarlığına önem verdiklerini söyleyen Atak, “Sivil toplum kuruluşlarının buna sahip çıkması bizim için çok önemli. Bu konuda Sağlık-Sen Genel Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu sempozyumun yol haritamıza ve yarının sağlık sistemine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bizim için çok kıymetli” ifadelerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu: Sağlık Okuryazarlığı Düzeyini Yükseltmeye Yönelik Somut Adımlar Atılacağına İnanıyoruz
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu ise Sağlık-Sen’in akademik sendikacılık alanında çalışmalar yapmasının önemli olduğunu söyleyerek, sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür etti. Köseoğlu, “Bu sempozyumun, sağlık okuryazarlığı alanındaki bilgi birikimimizi zenginleştireceğine, yeni iş birliklerine zemin hazırlayacağına ve en önemlisi, toplumumuzun sağlık okuryazarlığı düzeyini yükseltmeye yönelik somut adımlar atmamıza olanak sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.
Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yazıcı: Ülkede Sağlık Okuryazarlığı Düzeyi Çok Düşük
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülay Yazıcı, gerek cinsiyet gerek eğitim düzeyi gerek meslek grupları olsun ülkede sağlık okuryazarlığı düzeyinin çok düşük olduğunu kaydetti. Yazıcı, “Ülkemizde düşük olan bu sağlık okuryazarlığı düzeyi göz önüne alındığında ve zayıf halkanın kim olduğunun net olmadığı bu durumda, sağlık ekibinin bütün paydaşlarını içine alacak bir model geliştirmeyi amaçladık” ifadelerini kullandı.
3 panel şeklinde yapılan sempozyumda, panelistler Sağlık Okuryazarlığına Genel Bakış, Sağlık Okuryazarlığını Geliştirmeye Yönelik Müdahaleler, Sağlık Okuryazarlığını Geliştirmede Medya ve Teknolojinin Yeri başlıkları altında sunumlarını gerçekleştirdi.