Devlet memuru olarak çalışıyorum. Annemin rahatsızlığı sebebiyle 6 ay refakat izni kullandım. Şimdi ise halen 18 aylık aylıksız izin kullanmaktayım. Anneme bakıyorum ancak annemin daha iyi hayat sürmesi için biraz da çalışmam gerekiyor. Aylıksız izinli olduğum bu dönemde 2-3 saatlik evden çalışma ile gelir elde etmek istiyorum. Bu yasaklayan bir düzenleme var mı?
8503 | 01.01.1970
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun memurların hastalık ve refakat izinlerinin düzenlendiği değişik 105’inci maddesinin son fıkrasında “Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır.”ifadesi yer almaktadır.
657 sayılı Kanunun 105’inci maddesinin 6’ncı fıkrası hükmü uyarınca, Devlet memurlarının hastalanmaları durumlarında verilecek raporların usule ve esaslarını düzenlemek üzere 22/8/2011 tarihli ve 2011/2226 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca “Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık Ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” 29/10/2011 tarihli ve 28099 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
657 sayılı Kanunun Devlet Memurları Kanunun 124 ila 136’ncı maddeleri arasında disiplin mevzuatına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.
657 sayılı Kanununun 124’üncü maddesinde “Disiplin amirleri; kurumların kuruluş ve görev özellikleri dikkate alınarak Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşüne dayanılarak özel yönetmeliklerinde tayin ve tesbit edilecek amirlerdir.
Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre 125 inci maddede sıralanan disiplin cezalarından birisi verilir.”hükmüne yer verilmiş, 125’inci maddesinde de disiplin cezaları;
A) Uyarma,
B) Kınama,
C) Aylıktan kesme,
D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,
E) Devlet memurluğundan çıkarma olarak sayılmıştır.
Mezkur Kanunun 125’inci maddesinin Kademe ilerlemesinin durdurulması düzenleyen (D) bendinde “h) Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak,” ifadesi yer almaktadır.
Aylıksız izinli olan devlet memurlarının aylıksız izinde iken kazanç getirici faaliyetleri yapı yapamayacağına ilişkin konu sitemizde ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Söz konusu yazıya aşağıda yer alan linkten ulaşılabilir.
Devlet memuru, aylıksız izinli iken eczane açabilir mi?
Belirtilen mevzuat ve açıklamalar çerçevesinde;
1-Aylıksız izinde olan devlet memurlarının maaş dışındaki hak ve vecibelerinin ve memuriyet sıfatlarının devam etmesi sebebiyle memurken yapabilecek işleri aylıksız izinde iken yapabilirler.
2-Memurlar görevde iken yapamayacakları işleri aylıksız izinde iken yapamazlar.
3-657 sayılı Kanuna tabi memurlar zikredilen 28 inci madde uyarınca memurken yapmayacakları gelir getirici faaliyetleri aylıksız izinde iken de yapamayacaklarından bu dönemde 2-3 saatlik evden çalışma ile gelir elde etmek üzere mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.
4-Aylıksız izinde olan memurların kazanç getirici faaliyetler ile uğraşması halinde kademe ilerlemesi cezası verilmesini gerektirmekte, tekrarında aynı ceza verilmesin ve de devamında memuriyetten ihraç sonucu doğuran bir uygulama ile sonuçlanabileceği de değerlendirilmektedir.