Eşim ve ben ikimizde devlet memuruyuz. Kamu hastanelerinde hemşire ve ATT olarak çalışmaktayız. Aile yardımı ödeneğini ikimizde alabilir miyiz?
23177 | 15.12.2020
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Aile Yardımı Ödeneğini düzenleyen 202 nci maddesinde; “Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.
Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır.
Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.
Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir.” hükmü bulunmaktadır.
Mezkur 202 nci madde uyarınca, 03/07/2011 tarihli ve 2011/2022 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Kararın 3 üncü maddesiyle, 657 sayılı Kanunun 202 nci maddesinde yer alan ve eş için ödenmekte olan aile yardımı ödeneğine esas (1.500) gösterge rakamının 01/07/2011 tarihinden itibaren (2.134) olarak belirlenmiştir.
Aile Yardımı Ödeneğinin Ödeme Usulü, anılan Kanunun 203 üncü maddesinde yer alan “Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir.
Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez.” hükmü ile belirlenmiştir.
Anılan hükümler uyarınca aile yardımı ödeneği karı koca her ikisinin de çalışıyor olması halinde;
-Her iki eş de memur ise yalnız kocaya verilmektedir. Bu sebepten ikisi de memur olan eşlerin diğeri aile yardımından faydalanamamaktadır.
-Eşlerden bir memur diğeri iş akdi ile çalışıyor olması ve ödeneğin memura ödenenden düşük olması halinde aradaki far ödenebilmektedir.