Devlet memuruna birden fazla vekalet verilebilir mi?


Kurumda 2 tane boş şube müdürlüğü kadrosu bulunmaktadır. Şube müdürü kadrosuna atanmak için aranılan şartları taşımaktayım. Ancak idare iki kadronun vekaletini de aynı kişiye vermiştir. Bu yasalara uygun mu? Yardımlarınız beklemekteyiz. Teşekkürler


7486 | 05.01.2023

Cevap


657 sayılı Devlet Memurları Kanunun vekalet müessesesinin düzenlendiği 86’ncı maddesinde “Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.

Bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekalet asıldır.

Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, vaizlik, Kur’an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlığa ait boş kadrolara Maliye Bakanlığının izni (mahallî idarelerde izin şartı aranmaz) ile, açıktan vekil atanabilir.

Aynı kurumdan (…) ayrılmalar dolayısiyle atanan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir.

Bu Kanuna tabi kurumlarda çalışan veteriner hekim veya hayvan sağlık memurları, veteriner hekim veya hayvan sağlık memuru bulunmayan belediyelerin veterinerlik veya hayvan sağlık memurluğu hizmetlerini ifa etmek üzere bu hizmetlerle ilgili kadrolara vekalet aylığı verilmek suretiyle atanabilirler.

Yukarıda sayılan haller dışında, boş kadrolara ait görevler lüzum görüldüğü takdirde memurlara ücretsiz olarak vekaleten gördürülebilir.

Bu Kanuna tabi kurumlarda, mali, nakdi ve ayni sorumluluğu bulunan saymanlık kadrolarının boşalması halinde bu kadrolara işe başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı verilmek suretiyle memurlar arasından atama yapılabilir.

Açıktan vekil olarak atananlara, bir yılda yirmi günü geçmemek üzere çalıştıkları her ay için iki gün yıllık izin verilir. Bu iznin kullanımında, bir sonraki yıla devredilme hâli dışında Devlet memurları için öngörülen hükümler uygulanır.”hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan;   birleşemiyecek görevler ilişkin olarak 657 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesine “Devlet memurlarına, vekalet görevi, ikinci görev veya ders görevlerinden ancak birisi verilebilir. Öğretmenlerin idari görevi bu hükmün dışındadır. Bir memurun üstünde birden çok ücretli vekalet görevi veya ikinci görev bulunamaz.” denilmek suretiyle birden fazla vekaleten görevlendirmeden yalnız biri için ücret verilebileceği hüküm alınmıştır. Bu düzenleme ihtiyaç hainde bir memura birden fazla vekalet verilebileceğini öngörmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm çerçevesinde; bir memura birden fazla vekalet verilmesine engel bulunmamakta olup, ancak biri için vekalet aylığı ödenebileceği değerlendirilmektedir.

Memura birden fazla vekalet verirken idarenin mevcut personelin özelliklerini kamu hizmetini gerekleri ve kamu yararı gözetilmek suretiyle imkan bulunması halinde bir kişiye birden fazla vekalet verilmemesinin uygun olacağı düşünülmektedir.


Önceki Sayfaya Dön Soru & Cevap Anasayfasına Dön