Hangi dillerden yabancı dil sınavı yapılmaktadır?


Sağlık bakanlığında 657 sayılı Kanuna tabi memur olarak çalışmaktayım. Çocukluğum Hollanda da geçmiş olması sebebiyle iyi derecede Hollanda dilini biliyorum. Dil tazminatı alabilir miyim?


2696 | 14.05.2023

Cevap


27.6.1989 tarihli ve  375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamen 2’ncimaddesinde “Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personelden, (kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil), Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen dillerden yine bu iki kurum tarafından tespit olunan esas ve usuller çerçevesinde yapılan yabancı dil seviye tespiti sonunda her bir dil için (A) düzeyinde başarılı olanlara 1500, (B) düzeyinde başarılı olanlara 600, (C) düzeyinde başarılı olanlara 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere Maliye Bakanlığının teklifi ve Başbakan onayı ile belirlenecek miktarlarda aylık yabancı dil tazminatı ödenebilir.

Ödenecek yabancı dil tazminatı farklı diller için farklı miktarlarda belirlenebileceği gibi, personelin görev yeri, kadro unvanı ve sorumluluğuna, bildiği yabancı dil sayısına ve düzeyine göre de farklı miktarlarda belirlenebilir.

Bu madde uyarınca yapılan sınavlar beş yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır, seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir. Bu madde uyarınca yapılan sınavlara diğer mevzuatla yapılan atıflara ilişkin olarak da bu fıkra hükmü geçirlidir.

Yabancı dil tazminatına hak kazanmada ve ödemelerde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.”hükmü bulunmaktadır.

04/01/2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmî Gazete’de Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

Bu Yönetmeliğin 4’üncü maddesinde “(1) Bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki personelin yabancı dil tazminatı alabilmesi için, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinde yapılacak Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirlenmiş olan düzeylerde başarılı olmaları şarttır.”ifade edilmektedir.

Bu hüküm uyarınca;

Almanca,

Arapça,

Bulgarca,

Çince,

Danimarkaca (Danish),

Ermenice,

Farsça,

Fransızca,

Gürcüce,

Hollandaca (Dutch),

İngilizce,

İspanyolca,

İtalyanca,

Japonca,

Korece,

Lehçe,

Macarca,

Portekizce,

Rumence,

Rusça,

Sırpça,

Ukraynaca,

Yunanca dilleri için yabancı dil tazminatı ödenebilmekte ve bu dillerden sınav yapılmaktadır.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi uyarınca kamu personeline ödenecek yabancı dil tazminatı miktarlarının belirlenmesi amacıyla “Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslar” 11/4/1997 tarihli Başbakan Onayı ile yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

Bu hükümler çerçevesinde; ÖSYM tarafından yapılmakta olan YDS sınavına girmek suretiyle sınavdan (C) daha üst seviyede sonuç almanız halinde dil tazminatından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.


Önceki Sayfaya Dön Soru & Cevap Anasayfasına Dön