Lise mezunu olarak memuriyete başladım. Lise mezunları yeşil pasaport alamıyor mu? Ben hiçbir zaman yeşil pasaport alamaz mıyım?
21371 | 16.01.2023
15/7/1950 tarih ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu Pasaportların ve vesikaların nevileri, harçları ve bunları vermeye yetkili makamlar başlıklı 12 nci maddesinin A bendinde,
A) Pasaportlar:
I - Diplomatik pasaportlar;(siyah)
II- Hususi damgalı pasaportlar;(yeşil)
III - Hizmet damgalı pasaportlar;(gri)
IV - Umuma mahsus pasaportlar (Münferit veya müşterek olur);(bordo)
V - Yabancılara mahsus pasaportlar
olarak sayılmıştır.
5682 sayılı Pasaport Kanunu Hususi(yeşil) pasaportlara ilişkin 14 üncü maddesinin A bendinin 1 inci fıkrasında ise "Hususi damgalı pasaportlar;
Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz." hükmü yer almaktadır.
-Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri,
-Eski bakanlar,
-1, 2 ve 3 üncü kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine "Yeşil Pasaport" verileceği düzenlenmiştir.
657 sayılı Devlet memurları Kanunun 33’üncü maddesinde "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz."ifadesi yer almaktadır.
Mezkur hüküm uyarınca 13/12/1983 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usul Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 14/12/1983 tarih ve 18251 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Anılan 190 sayılı KHK kadrolar;
Kurumsal, Teşkilat(merkez, taşra, döner sermaye ve yurtdışı),
Hizmet sınıfları, Dereceler, Serbest, Tutulu, Dolu ve Boş durumları gösterilmek suretiyle yer almaktadır.
190 sayılı Kanunun eki cetvellerde kadroların dereceleri unvanlar itibariyle farklı olarak belirlenmiştir.
Örneğin: 190 sayılı KHK’de
Memur unvanlı kadro (5 ila 13 derecelerde) bulunmaktadır.
Teknisyen unvanlı kadro (3 ila12 derecelerde) bulunmaktadır.
Hizmetli unvanlı kadro (5 ila15 derecelerde) bulunmaktadır.
657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, ortak hükümler bölümünde eğitim durumları itibariyle memuriyete giriş dereceleri ve yükselinebilecek dereceler belirlenmiştir. Bu Maddede lise mezunları için;
Öğrenim durumu | Giriş Derece | Giriş Kademe | Yükselinebilecek Derece | Yükselinebilecek Kademe |
Liseyi bitirenler | 13
| 3
| 3
| Son
|
giriş derce ve kademeleri tespit edilmiştir.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1- Devlet memurlarının hususi damgalı (Yeşil) pasaport alabilmek için 1, 2 ve 3 üncü dereceli memur kadrolarında bulunmak gerekmektedir.
2- Lise mezunları 657 sayılı Kanun uyarınca 3 dereceye yükselmeleri mümkün olmakla birlikte atandıkları unvan için 190 sayılı KHK belirlenen derecelerde önem arz etmektedir.
3-Lise mezunu 3’üncü derecede ihdas edilmiş bir unvanlı kadroya atanması halinde yeşil pasaport alması mümkündür.