Lojmanların tahsis türleri hangi amir belirler?


Çalıştığım kurumda lojman tahsis edilmesini istiyorum. Ancak lojmanların hemen hemen hepsi görev tahsisli olarak belirlenmiş durumda bir türlü sıra tahsisli lojman da sıra bana gelemiyor. Lojman tahsis şeklini kim belirlemektedir?


5461 | 12.03.2023

Cevap


Kamu personelin lojman tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere yasal düzenleme 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu yürürlüğe konulmuştur. 2946 sayılı Kanun 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

 Bu Kanun 2’nci maddesinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu personeline lojman tahsisi şekilleri sayılmış bulunmaktadır.

Lojman Tahsis şekilleri;

1- Özel tahsisli konutlar,
2- Görev tahsisli konutlar,
3- Sıra tahsisli konutlar,
4- Hizmet tahsisli konutlar olarak,

            Kamu konutları Kanunun hükmü uyarınca Kamu Konutları Yönetmeliği 16/07/1984 tarihli ve 84/8345 sayılı Bakanlar kurulu karar ile kararlaştırılarak 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımmış ve yürürlüğe konulmuştur.

Kamu Konutları Yönetmeliğinin 3’üncü maddesinde “Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

a) Merkez; Bu Yönetmeliğin kapsamına giren kurum veya kuruluşun merkez teşkilatının bulunduğu il veya ilçeyi,

b) Yetkili Makam; Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatında bulunan en üst amir veya organ ile yetki devrettiği makam veya rütbe sahibini,

c) Yetkili konut dağıtım komisyonu; yurt içi ve yurt dışında, konutun bulunduğu ülke, bölge, il veya ilçede bu Yönetmeliğe göre kurulan komisyonları,…”ifade edeceği tanımlanmıştır.

            Yönetmeliğin 6’ncı maddesinde “Kamu kurum ve kuruluşlarının yetkili makamlarınca, mevcut konutlarının, kamu konut türlerine göre belirlenip, bu amaçta kullanılmak üzere ayrımının yapılması ile bu konutlar kamu konutu özelliğini kazanır.

Genel bütçeye bağlı dairelerin konutları ise, 178 sayılı Maliye ve Gümrük Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 üncü maddesinin (d) bendi ile 1050 sayılı Muhasebei Umumiye Kanununun 23 üncü maddesi uyarınca, ilgili idareye tahsis edildiği tarihte kamu konutu özelliğini kazanmış olur.

Konutların ilgili idareye tahsisi, talep tarihinden itibaren en geç bir ay içinde yapılır. 1981 Kamu konutlarının görev unvan gruplarına göre ne miktarda veya hangi oranda tahsis edileceği yetkili makamca tespit edilebilir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde ayırım subay, astsubay ve sivil memur (Uzman çavuş ve uzman jandarma çavuşları dahil) arasında yapılır.” ifadesi bulunmaktadır.

Bu çerçevesinde; Kamu konutları Yönetmeliğin 6’ncı maddesi uyarınca mevcut konutları görev tahsis şeklinin belirlenmesi yetkili makama bırakılmıştır. Yetkili makam kuruluş mevzuatına göre faklılık arz edebilmektedir.


Önceki Sayfaya Dön Soru & Cevap Anasayfasına Dön