Sağlık memur olarak çalışmaktayım kendi imkanlarım ile umreye gitmek istiyorum. İzni nasıl ve neye göre alabilirim? Umreye nasıl gidebilirim? Yardımlarınız için teşekkür ederim.
56261 | 04.05.2022
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 23 üncü maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler."denilmektedir.
Bu çerçevede 657 sayılı Kanunda sayılan izinleri;
1-Yıllık izin
2-Sağlık izni
3-Mazeret izni
-Doğum izin
-Babalık izin
-Süt izin
-Ölüm izni
-Evlilik izni
-Engelli çocuk izni
-Yarım gün çalışma izni
4-Hastalık izni
5-Refakat izni
6-Aylıksız izinler
Doğuma bağlı aylıksız izinler
Yurt dışı çalışma izin
Yurtdışı eğitim izin
Beş hizmet yılını doldurana verilen izin
Yurt dışına sürekli veya geçici görevle atanlara verilen aylıksız izinler
Askerlik izni
Zorunlu yer değiştirmeye tabi personelin eşlerine verilen aylıksız izin
7-Fazla çalışma
8- Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından yurt dışında görevlendirilenlere verilen izin
Ayrıca bazı kanunlarda devlet memurlarına aylıksız izin verilmesine ilişkin olarak özel düzenlemelerde yer almaktadır. Örneğin 4688 sayılı Kanun, 3056 sayılı Kanun.
657 sayılı Kanunda hac ve umre yapmak üzere yurt dışına çıkmak isteyen memurlara yönelik münhasır bir izin müessesesine yer verilmemiştir.
Kamu Görevlileri için hac izni 657 sayılı Kanun ile değil toplu sözleşme ile getirilmiştir. Kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. dönem toplu sözleşmenin 2’nci kısmının 1’inci bölümünün 33’üncü maddesinde hac iznine ilişkin özel bir hüküm yer alır.
Buna göre; Diyanet İşleri Başkanlığı’nca düzenlenen hac kurası neticesinde hacca gitmeye hak kazanan memurun kullanabileceği yasal izni kalmamışsa, bu memura hac süresince ücretsiz izin verilmektedir.