Adli Tıp Kurumunda memur olarak çalışmaktayım. Çalıştığım kurumun her yerde birimi olmadığı için her yerde hastanesi olan kamu hastaneleri kurumuna naklen geçiş yapmak istiyorum. 657 sayılı Kanuna tabiyim. 657 sayılı kanuna tabi kadroya naklen geçiş yapmak istiyorum nakil nasıl yapılmaktadır? Beni aydınlatırsanız memnun olurum.
10205 | 06.12.2022
Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 74’üncü maddesinde “Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir.”ifadesine yer verilmiştir.
Atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresi konusu hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 62’nci maddesinde “İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,
İzleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.
Yukarıdaki süreler;
1 - Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için iznin veya geçici görevin bitimi,
2 - Hesaplarını, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için devrin sona ermesi,
3 - Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği,
tarihinde başlar.
Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda memurlara atama emirleri tebliğ edilince yollukları, ödeme emri aranmaksızın, saymanlıklarca derhal ödenir. Memurun izinli ve raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber (a) ve (b) bentlerindeki süreler izin ve rapor müddetinin bitmesinde başlar.
Bu maddede geçen "yer" deyiminin kapsamı İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca birlikte belirtilir.”denilmektedir.
Yer verilen hükümler çerçevesinde memurların çalıştıkları kurumdan memur istihdam eden diğer bir kamu kurumuna nakillerinde aşamaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün olabilecektir.
Naklen atama işlemi aşamaları:
Naklen geçmek istediğiniz kuruma isteğinizi bir dilekçe ile bildiriyorsunuz.
Naklen geçmek istediğiniz kurum çalıştığınız kuruma muvafakat yazısını yazıyor.
Çalıştığınız kurum hizmet gerekleri kamu yararı çerçevesinde muvafakat verip vermediğini kuruma yazıyor.
Naklen geçmek istediğiniz kurum olumlu muvafakat verilmesi halinde atamanızı yapıyor ve tebliğ edilmek üzere çalıştığınız kuruma gönderiyor.
Kurum atama onayını memura tebliğ edip kurumla ilişiğini kesiyor.
Memur naklen atandığı kuruma 657 sayılı Kanunun 62 ve 63’üncü maddesi hükümleri çerçevesinde başlaması gerekmektedir.
Nakil olan memur naklen atandığı kurumda göreve başlaması ile nakil işlemi tamamlanmış olmaktadır.