Devlet memur olarak çalışmaktayım. Kurumda bulunan müdür kadrosuna sınav hariç diğer şartları taşımama rağmen vekâleten atamam yapılmamıştır. Tedviren görevlendirmem yapılmıştır. Bu sebeple yürüttüğüm görevin mali haklarından faydalanamıyorum. Tedvir nedir, nerede düzenlenmiştir?
17008 | 05.01.2023
Anayasanın 128 inci maddesinde de “Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.
Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.
Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir.”denilmektedir.
Bu hüküm çerçevesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu yürürlüğe konulmuş ve diğer bazı kanunlar ile düzenleme yapılmıştır.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde Tedvir:
1. Çevirme.
2. Yönetme, çekip çevirme.
olarak belirtilmiştir.
Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet gerekleri göz önüne alınmak suretiyle kadro mevzuatı çerçevesinde kadro ihdasları yapılmaktadır. Kurumlar hizmet sınıfı, unvanı, kadro derecesi ve teşkilatları esas alınarak oluşturulan kadrolara müstahak olan personel arasından atama yapmak suretiyle atama yaparak hizmetlerini ifa etmeleri gereklidir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun vekalet müessesesinin düzenlendiği 86’ncı maddesinin 1’inci fıkrasında “Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.” düzenleme ile vekaleten atanmaya ilişkin hükme yer verilmiştir.
Devlet memurları kanunun ve diğer kanunlarda Tedviren atam veya görevlendirme yapılmasına ilişkin bir düzenlemeye rastlanılmamıştır.
99 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde “2. Asilde aranan şartlara sahip vekil memur bulunamadığı takdirde, hizmetin aksamadan yürütülebilmesi bakımından herhangi bir şekilde boşalmış veya boş bulunan bir görevin öncelikle varsa yardımcıları yoksa asilde aranan şartlara en yakın personel tarafından tedviren gördürülmesi mümkün görülmektedir.”ifadesi yer almaktadır.
Günümüz memur profilinin değerlendirildiğinde Kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolara asil olarak atanmak için aranılan şartları taşıyan personelin bulunmadığından bahsedilemeyeceği düşünülmektedir.
Kurumlar personelin değiştirilme imkanı daha kolay olarak olan tedvir müessesesini tercih etmektedirler.
Tedviren görevlendirmede memur yürüttüğü görevin hiçbir hakkından faydalanamamaktadır. Bu durum angaryadır.