Sağlık teknikeri olarak çalışmaktayım. İşletme alanında lisans tamamladım. İntibakım yapıldı. Şimdi ise tezsiz yüksek lisan yaptım. Tezsiz yüksek lisan yapmam sebebiyle bazı kimseler ilave kademe alamayacağımı söylemektedirler. Tezsiz yüksek lisans sebebiyle ilave kademe alabilir miyim?
50695 | 12.05.2023
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 9 uncu fıkrasında “Memurluğa girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek öğrenim üstü master derecesi almış olanlarla yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisans üstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe ilerlemesi, tıpta uzmanlık belgesi alanlara, meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara bir derece yükselmesi uygulanır…”hükmü yer almaktadır.
4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun tanımların yapıldığı 4’üncü maddesinin 19/11/2014 tarihli ve 6569sayılı Kanunun 25’inci maddesi ile değişik bendinde “t) (Değişik birinci cümle: Lisans Üstü: Yüksek lisans ve doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimini kapsar ve aşağıdaki kademelere ayrılır.
(1) Yüksek Lisans: (Bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master): Bir lisans öğretimine dayalı, eğitim - öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.
(2) Doktora: Lisansa dayalı en az altı veya yüksek lisans veya eczacılık veya fen fakültesi mezunlarınca Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlığa dayalı en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orijinal bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlıyan bir yükseköğretimdir.
(3) Tıpta Uzmanlık: Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre yürütülen ve tıp doktorlarına belirli alanlarda özel yetenek ve yetki sağlamayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.
(4) Sanatta Yeterlik: Lisansa dayalı en az altı,yüksek lisansa dayalı en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orijinal bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora düzeyinde lisans üstü bir yükseköğretim eşdeğeridir.
(5) Veteriner Hekimlikte Uzmanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre yürütülen ve veteriner hekimlere belirli alanlarda özel yetenek ve yetki sağlamayı amaçlayan bir yükseköğretimdir” ifadesi yer almaktadır.
Ayrıca, 2547 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde Yükseköğretim Eğitim Türleri: Yükseköğretimde eğitim - öğretim türleri örgün, açık, dışarıdan (ekstern) ve yaygın eğitim olarak belirlenmiştir.
657 sayılı Kanunun 36 maddesinde yapılan yüksek lisan veya master eğitimi için verilen ilave 1 kademe yüksek lisans veya master’in tezli veya tezsiz yapılmasına bağlanmamıştır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; lisans eğitimi üzerine yüksek lisans veya master eğitimini tamlayan devlet memuruna eğitiminin tezli veya tezsiz olmasına bakılmaksızın ilave kademe verilmesi gerekmektedir.