Torba kadrolara atanma şartları nelerdir?


Devlet memurunun müktesebi yani kazanılmış hak aylığı gelmeden (1-4) üncü dereceli kadrolara atanmasının şartları nelerdir? Torba kadrolara atanma şarları nelerdir?


5133 | 27.03.2023

Cevap


657 sayılı Devlet memurları Kanunun 33’üncü maddesinde  "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.

            Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz."ifadesi yer almaktadır.        

Mezkur hüküm uyarınca 13/12/1983 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usul Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 14/12/1983 tarih ve 18251 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan 190 sayılı KHK kadrolar;

Kurumsal,

Teşkilat(merkez, taşra, döner sermaye ve yurtdışı),

Hizmet sınıfları,

Dereceler,

Serbest,

Tutulu,

Dolu,

Boş durumları gösterilmek suretiyle yer almaktadır.

Memurlar bakımından asıl olan memurların kazanılmış hak aylık derecelerine uygun dereceli kadrolarda istihdam edilmeleri ve bu dereceler esas alınmak suretiyle ücret almaları esastır.

Devlet memurunun derece yükselmesi yapabilme şartlarına ilişkin olarak ayrıntılı haber sitemizde daha önce yayımlanmış bulunmaktadır.

Derece yükselmesi yapabilmenin şartları nelerdir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde “Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. (2)

Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.

Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.”ifadesi yer almaktadır.

Müktesep dışı 1-4 dereceli kadrolara atanmak için aranılan şartlar:

-Memurun atanacağı 1-4 üncü dereceli boş kadronun olması,  

-Atanacağı kadronun Eğitim Öğretim ve Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışında olması,

-Memurun yüksek öğretim mezunu olması,

-Memurun atanacağı kadro derecesine göre hizmeti bulunması,

          4 yıllık mezunlar için 8, 10 ve 12 yıl hizmeti

          2 yıllık mezunlar için ise 10, 12 ve 14 yıl hizmeti olması gerekebilmektedir.


Önceki Sayfaya Dön Soru & Cevap Anasayfasına Dön